Internet & economie, Nieuws

Meer dan 8 op 10 phishing-gevallen via sociale media

Cybercriminelen vissen nu vooral op sociale netwerken. (Foto Stock.xchng)
Cybercriminelen vissen nu vooral op sociale netwerken. (Foto Stock.xchng)

Net gehoord op de BBC-radio: Volgens een rapport van Microsoft maken cybercriminelen steeds vaker gebruik van sociale netwerken om persoonlijke gegevens (denk aan creditcardnummers) te ontfutselen. Inmiddels zou 84,5 procent van al het phishing, zoals deze vorm van internetfraude heet, via sociale netwerken plaatshebben.

Bijna twee jaar geleden was deze trend al te zien; in juli 2009 meldde Cisco al een verschuiving richting sociale netwerken. Naar aanleiding van dat rapport, schreef ik voor nrc.next een artikel over hoe dat phishing in zijn werk gaat. Ik citeer mezelf:

Een vriend op Facebook voegt een bericht toe met een interessant ogende link. Je klikt erop, want je vertrouwt hem. Helaas is niet je Facebook-vriend, maar een internetcrimineel verantwoordelijk voor het bericht. De link leidt naar een website die een programmaatje op je computer installeert. Dat stuurt je bankgegevens en creditcardnummers door naar de cybercrimineel.

Lees het hele artikel hier: Cyberdieven stelen steeds vernuftiger, zegt internetbedrijf Cisco

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s