In de Tweede Kamer heeft vandaag een meerderheid geëist dat het kabinet netneutraliteit verankert in de wet. Afknijpen van concurrerende diensten zou dan verboden worden. De regering vindt het echter genoeg om alleen te verplichten dat providers transparant zijn. Oftewel: afknijpen mag, mits je provider dat maar meldt.
Vanmiddag vergaderde de Tweede Kamer over netneutraliteit, het principe dat een internetprovider geen diensten blokkeert, voorrang geeft of afknijpt. Waarom zou een provider dat doen? Bijvoorbeeld omdat hij wil dat een internetter sneller toegang krijgt tot een dochterbedrijf dan tot diens concurrent. Bekijk hieronder het filmpje en je weet in twee minuten precies hoe het zit met netneutraliteit.
In de ‘Digitale Agenda’ (download pdf) van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, dat afgelopen dinsdag verscheen, stond over netneutraliteit het volgende:
Omdat het kabinet gelooft in de kracht van concurrentie om te voldoen aan wensen van consumenten, legt het kabinet ISP’s en leveranciers van randapparatuur in 2011 een transparantieverplichting op (…). ISP’s en leveranciers moeten, voordat een abonnement wordt aangegaan, duidelijkheid verschaffen over wanneer (onder welke omstandigheden) ze welke verkeersstromen verschillend behandelen (zoals blokkeren, vertragen of voorrang verlenen). Ook moet een ISP aangeven welk effect de verkeersmaatregelen hebben op de kwaliteit van de dienstverlening. Als deze transparantiemaatregelen niet afdoende zijn, zal het kabinet kwaliteitseisen stellen aan de dienstverlening over het internet.
Met andere woorden: afsnijden mag, zolang het maar eerlijk in de voorwaarden gesteld wordt. Pas als het kabinet merkt dat providers zich hier niet aan houden, gaat het kijken naar maatregelen. In het document staat meerdere keren dat het kabinet hecht aan een open internet, maar daar is wettelijk vastgelegde netneutraliteit, zoals bijvoorbeeld in Chili, kennelijk niet voor nodig.
De Kamer vindt van wel. Zeker nadat bekend is geworden dat zowel KPN als Vodafone gebruik maken van DPI om het gebruik van mobiel internet te analyseren. GroenLinks-Kamerlid Braakhuis zei vandaag:
Wij zien op dit moment een beweging die de opmaat vormt naar het voor het eerst doorbreken van netneutraliteit. Het zou een minister van EL&I, waarbij de I voor Innovatie staat, toch sieren als onder ogen wordt gezien dat de telecomaanbieders alleen nog hun oude verdienmodellen proberen te handhaven, terwijl die de facto al zijn achterhaald.
En diende een motie in, waarin stond geschreven:
constaterende dat zowel KPN als Vodafone aangekondigd heeft de netneutraliteit te doorbreken door bepaalde diensten zwaarder te gaan belasten of blokkeren;
overwegende dat hiermee innovaties op het gebied van nieuwe communicatiemiddelen op internet worden geblokkeerd;
constaterende dat bepaalde soorten datagebruik weliswaar meer belasting opleveren voor het netwerk, maar dat ook te belasten valt op basis van de mate van datagebruik;
concluderende dat er voor telecomaanbieders daarmee geen reden is om bepaalde diensten extra te belasten of te blokkeren;
verzoekt de regering, in de telecommunicatiewet op te nemen dat telecomaanbieders niet op basis van het soort gebruik van dataverkeer mogen differentiëren en daarmee netneutraliteit te garanderen,
en gaat over tot de orde van de dag.
Ondanks dat minister Verhagen (CDA) die motie “ten zeerste [had] ontraden”, werd die vervolgens aangenomen, door alle partijen behalve coalitepartners CDA en VVD, en de SGP.