Blog, Internet & dagelijks leven, Radio

Generatie Z wordt niet minder sociaal, maar anders

In het Engels worden ze vaak de digital natives genoemd, de generatie die is geboren toen het internet al bestond. Een andere benaming is Generatie Z, en dat is ook de titel van een nieuw boek dat vandaag verschijnt. Een van de twee auteurs, Jos Ahlers, was vanochtend te gast in mijn radioprogramma op AmsterdamFM.

Ahlers (48, “tussen babyboomer en Generatie X in”) vertelde in de uitzending dat hun boek, Generatie Z, geen pessismistisch boek over ‘de jeugd van tegenwoordig’ is geworden. Integendeel, de auteurs waarschuwen bedrijven dat ze deze generatie serieus moeten nemen, “want anders zeggen werknemers straks tegen de werkgever: voor jou tien anderen”. De grotere keuzevrijheid die toekomstige werknemers volgens Ahlers gaan krijgen, komt voort uit de vergrijzing en het feit dat straks de Generatie Z’ers een stuk zeldzamer zijn dan de huidige werknemers. Ahlers en René Boender, de andere auteur van het boek, hebben er trouwens voor gekozen om Generatie Z te definiëren als iedereen die is geboren na 1992.

In het programma sprak ik onder andere met Ahlers over de vraag: Maken sociale media ons meer of minder sociaal? Ahlers antwoordde:

“Mensen zijn van nature sociale wezens. Ik ben van oorsprong sociaal psycholoog. Mensen kunnen niet zonder sociale context leven. Maar de hoeveelheid contacten is geëxplodeerd en is nu onafhankelijk van tijd en plaats. Wordt het contact daardoor oppervlakkiger? Ik geloof van niet. Dat wordt meestal gezegd door mensen die ik zelden op een heel diepgaand gesprek betrap. Natuurlijk, het ziet er raar uit iemand die op zijn klein schermpje zit te typen, maar daar zit een hele wereld achter.”

De reizigers in de metro in Seoul houden van hun mobiele apparaten.
De reizigers in de metro in Seoul houden van hun mobiele apparaten.

Overigens, zei Ahlers, denken hij en Boender niet dat dit de toekomst is.

“We gaan niet naar een wereld waarin mensen volledig afgezonderd van elkaar op kleine schermpjes gaan zitten pielen.”

Daarnaast, en dat vond ik een goed punt, zorgen digitale media er óók voor dat er juist meer echt sociaal contact. Het is veel makkelijker om via Facebook of Foursquare te zien wie er nog meer in het Vondelpark liggen. “Het wordt wat anders, maar niet slechter.”

De uitzending is terug te luisteren op de website van Salto. Klik hier en luister vanaf 24 oktober, 10:30.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s