Blog, WikiLeaks

WikiLeaks stopt / gaat weer verder / wil aandacht*

WikiLeaks "stopt", zeggen de meeste media
WikiLeaks "stopt", zeggen de meeste media

Het is maar hoe je het bekijkt. In een persconferentie van vandaag heeft WikiLeaks-chef Julian Assange gezegd dat de website voorlopig stopt met publiceren van gelekt materiaal. Dat nieuwtje is dan ook wat de meeste media benadrukken. Maar wacht eens even.

Hoeveel publiceerde WikiLeaks dan eigenlijk nog? De laatste nieuwe tranche diplomatieke documenten uit Cablegate werd gepubliceerd op 30 augustus van dit jaar, al bijna twee maanden geleden. En hoewel ik de duizenden pagina’s niet heb gelezen, ga ik er niet van uit dat daar nog iets nieuwswaardigs in staat. De belangrijkste ambtsberichten werden natuurlijk al direct in het begin gepubliceerd.

Het echte probleem van WikiLeaks is dat het al zeker een jaar niet meer mogelijk is om als klokkenluider iets in te sturen. Alle belangrijke onthullingen van vorig jaar (de oorlogsdocumentatie over Irak en Afghanistan, de videobeelden van een helikopteraanval in Bagdad, en de al genoemde ambtsberichten) werden aan WikiLeaks geleverd door militair Bradley Manning. Wat heeft het lekken Manning opgeleverd? Hij zit al anderhalf jaar in de cel. Niet echt een fijn vooruitzicht voor potentiële klokkenluiders.

Daarnaast onthulde oud-WikiLeaks-medewerker Daniel Domscheit-Berg begin dit jaar dat het insturen naar WikiLeaks in de beginjaren helemaal niet zo veilig was als de site deed voorkomen. De persoon die de veiligheid van de website had verbeterd – de “architect” – verliet de site samen met Domscheit-Berg, en nam het beveiligingssysteem met zich mee. Sindsdien was het niet meer mogelijk om op een veilige manier geheime stukken te lekken.

Maar binnenkort weer wel, als we de Australische krant Sydney Morning Herald mogen geloven. En dat is eigenlijk belangrijker nieuws dan de tijdelijke opschorting van de “activiteiten” van WikiLeaks. Zoals de Sydney Morning Herald alvast schrijft: WikiLeaks is back in business:

Mr Assange (…) revealed at a news conference that WikiLeaks would reactivate its confidential document submission system from November 28, the first anniversary of the group’s massive release of leaked US diplomatic cables. (…) A WikiLeaks spokesman, Kristinn Hrafnsson, would not disclose technical details of the “re-engineered” submission system but said it had ”been rebuilt from scratch and is more robust and secure than the previous version”.

Pas als het nieuwe systeem goed werkt en het vertrouwen van nieuwe klokkenluiders heeft, zal er weer iets interessant op WikiLeaks verschijnen. Dat de site tot die tijd donaties wil ophalen is begrijpelijk, maar niet echt nieuws. De site heeft vaker publicaties “opgeschort” om meer donaties te krijgen.

Gek genoeg lijkt alleen  de Sydney Morning Herald over het nieuwe opstuursysteem te berichten. Wie nog elders een bron heeft gezien, mag het in de reacties melden.

Update 19:20: Het oorspronkelijke bericht lijkt te komen van The Age, een partnerwebsite van de SMH. Auteur Philip Darling schrijft:

Speaking to The Age before the announcement, WikiLeaks spokesman Kristinn Hrafnsson said: ”Yes, it is good news: WikiLeaks announces it is back in business.”

Het artikel op The Age werd een uurtje geleden door WikiLeaks zelf getwitterd, wat er op duidt dat het klopt (artikelen die in de ogen van WikiLeaks/Assange onjuist zijn, worden ook vaak via Twitter verstuurd, maar dan voorzien van debunkend commentaar).

Update 21:24. Dat ik dat niet eerder heb gezien. WikiLeaks twitterde eerder al de 28-november-mededeling. Zie ook video van de persconferentie.

*doorhalen wat niet van toepassing is

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s