Dieselgate

Dieselgate update 2

Hieronder enkele ontwikkelingen van de afgelopen maand die relevant zijn voor de lezers van mijn boek Dieselgate (voor de nog-niet-lezers onder u verwijs ik u naar de verzamelde recensies op dieselgate.nl).

  • De Europese Commissie heeft op woensdag 8 november nieuwe CO2-reductie doelstellingen bekendgemaakt: tegen 2030 moet de uitstoot met 30 procent omlaag. Vooraf liet een Duitse minister weten dat de normen niet te streng moesten worden. Opvallend is dat autofabrikanten die een minimum aantal elektrische auto’s in hun vloot opnemen, het doel met enkele procentpunten mogen missen. Milieuorganisaties zeggen dat de doelen niet ambitieus genoeg zijn. Ook noemenswaardig: de EU voert voorlopig geen verplichte op-de-weg-test in om CO2 te meten, maar gaat verder met een verbeterde laboratoriumtest. Wel gaat de commissie op-de-weg-metingen gebruiken om te controleren of de test nog goed meet. (toevoeging op pagina 267)
  • Een van de hoogste bazen van de Europese Investeringsbank zwijgt over het vertrouwelijke rapport van antifraudedienst Olaf over de misleiding van Volkswagen bij het verkrijgen van een miljoenenlening. Ik sprak EIB vicevoorzitter Jonathan Taylor, verantwoordelijk voor klimaatprojecten, op de klimaattop in Bonn. In het interview legde ik hem voor dat toen ik vroeg om publicatie van het rapport, Olaf verwees naar de EIB, en EIB naar Olaf. “I understand the point you are making. I don’t have anything else to say about it,” aldus Taylor. (toevoeging op pagina’s 144-145)
  • Na BMW hebben ook Daimler en Volkswagen bekendgemaakt dat de Europese Commissie bij hen invallen heeft gedaan, in het kader van het onderzoek naar kartelvorming. (toevoeging op pagina’s 265-266).
  • Volgens Le Monde heeft de Italiaans-Amerikaanse autofabrikant Fiat-Chrysler de Franse autoriteiten gehinderd bij hun onderzoek naar mogelijke emissiefraude. (toevoeging op pagina 243)
  • Europese consumentenorganisaties, waaronder de ACM, hebben op 6 september 2017 een brief gestuurd aan Volkswagen waarin ze vragen hoe het staat met de reparatie van de sjoemeldiesels. De Europese Commissie verstuurde die brief, maar wil deze niet openbaar maken. Ook het antwoord van Volkswagen, dat inmiddels is gearriveerd bij de Commissie, blijft geheim. (toevoeging op pagina 225)

Zie ook Dieselgate update 1.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s