Censuur en controle, Internet & politiek, Nieuws, NRC Handelsblad

Nu werkt ook het internet niet meer in Birma, door ‘een kabelbeschadiging’

Rotterdam, 28 sept. Het lijkt erop dat de Birmese junta het internet heeft afgesloten. Internetcafés zijn gesloten en de helpdesk van de belangrijkste provider beantwoordt geen telefoontjes, meldt het persbureau Reuters.

„Het internet werkt niet omdat een kabel onder water is beschadigd”, verklaarde een functionaris van het Birmese telecombedrijf Myanmar Post en Telecom aan het AFP. Het staatsbedrijf is één van de twee internetproviders in het land. Volgens onderzoek van het gezaghebbende OpenNet Initiative is het Birmese internet niet erg stabiel. Vorig jaar had heel Birma vier dagen geen internet, ook door een „beschadiging aan een kabel in zee”.

Het nieuws over de opstand is de afgelopen tijd voor een belangrijk deel via internet verspreid. Om dat tegen te gaan blokkeerde de regering al weblogs en andere sites met informatie over en foto’s van de protesten. Deze methode bleek echter niet succesvol. Burgerjournalisten maken gebruik van onconventionele manieren om nieuws en foto’s naar de buitenwereld te brengen, zoals het versturen van berichten via Facebook, een netwerksite à la Hyves. Ook wordt nieuws verstopt in digitale ansichtkaarten. Als het internet daadwerkelijk volledig wordt afgesloten, zullen zelfs deze trucs niet meer werken.

Andere communicatievormen worden ook verstoord. De regering heeft de telefoon afgesloten naar kloosters die actief zijn in het protest.

Gepubliceerd op 28 september 2007 in NRC Handelsblad.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s