nrc.next, Overige

Goed verliezen

open brief

De winnaar van de NRC-EK-pool behaalde 106 punten. De twee laagst geplaatsten kwamen hier met hun gezamenlijke score niet eens overheen. Die twee waren wij, maar een verliezer voelen wij ons allerminst.

Onze collega’s dachten daar anders over. Bijna het hele EK waren wij hekkensluiters en dat hebben we geweten ook. „Gaat niet goed hè?” of: „Die vijf euro ben je kwijt.” Maar schelden doet geen pijn. Je kunt feitelijk verliezen, maar of je je een verliezer voelt, dat ligt in jouw handen.

Leer jezelf kennen. Als je weet waar je kwaliteiten liggen, maakt het niet uit als je op andere vlakken een keer minder presteert. Een andere remedie is humor: zelfspot heelt veel wonden. Afgeschreven Idols-kandidaat Vincent (op klompen) mocht ondanks zijn vroege verlies de hoofdrol spelen in een reclamespot van Achmea.

Voor de fulltime losers, een opbeurende gedachte: er zitten legio voordelen aan verliezen die velen over het hoofd zien. Verliezers hoeven niet om te gaan met roem en sterrendom, waar veel winnaars aan ten onder zijn gegaan. Britney, Amy, Kate. En is het niet heerlijk dat de volgende keer niemand enige verwachtingen van je zal hebben? Geen druk op je schouders!

Eigenlijk is het beter om goed te verliezen, dan net niet te winnen. Iedereen weet nog wie de verliezend finalist van de WK-finale in 1974 was, maar de afgang van Haïti tegen Polen (7-0) in de groepsfase staat niemand meer bij. Van de 63 deelnemers aan onze pool slaat de nummer vijf (de hoogste zonder prijs) zich voor zijn hoofd, maar wij spelen vrolijk in het park met onze troostprijs, een mooie voetbal.

Jennifer de Baan en Peter Teffer

Wekelijks schrijft iemand op uitnodiging een brief aan de next-generatie. Jennifer de Baan (25) en Peter Teffer (26) zijn medewerkers van nrc.next en NRC Handelsblad.

Gepubliceerd op 8 juli 2008 in nrc.next.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s