Censuur en controle, Nieuws, NRC Handelsblad

Noord-Korea nu ook op Twitter en YouTube

Rotterdam, 18 aug. Het overgrote deel van de bijna 23 miljoen Noord-Koreanen zal er weinig van merken dat Pyongyang sinds afgelopen donderdag, net als andere landen, het internet gebruikt om regeringsbeleid te communiceren. De regering van het Aziatische land is een eigen pagina begonnen op microblogsite Twitter en een kanaal op videosite YouTube met propagandafilmpjes.

Van leider Kim Jong-il, die zichzelf ooit „internetexpert” noemde, is bekend dat hij graag op het net surft, maar de meeste Noord- Koreanen hebben geen geld voor een internetaansluiting of een bezoek aan een internetcafé. Slechts een kleine elite kan een beperkte selectie webpagina’s bekijken.

De boodschap van de nieuwe websites is een bekende en gericht tegen Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Volgens een van de Twitter-berichtjes is de Zuid-Koreaanse regering „een hoer” van de VS. De Twitter-pagina had vanmiddag bijna 6.500 abonnees.

Ook in Zuid-Korea is het internet niet volledig vrij. Ongeveer 65 (pro-)Noord-Koreaanse websites worden geblokkeerd omdat de inhoud schadelijk wordt bevonden voor de nationale veiligheid van het land. Een woordvoerder van de commissie die beslist over de toegankelijkheid van websites, kon tegenover persbureau AP nog niet bevestigen dat de nieuwste Noord-Koreaanse pagina’s ook zullen worden geblokkeerd.

Gepubliceerd op 18 augustus 2010 in NRC Handelsblad.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s