Internet & politiek, Nieuws, NRC Handelsblad

Google beperkt toegang boek

Rotterdam, 17 febr. Het Amerikaanse internetbedrijf Google zegt als doel te hebben „zo veel mogelijk informatie wereldwijd toegankelijk en bruikbaar te maken”. Toch zouden gebruikers van de digitale bibliotheek die Google aan het opzetten is, in de toekomst beperkingen kunnen ondervinden als gevolg van hun locatie.

Het Amerikaanse octrooi- en handelsmerkregister USPTO heeft Google gisteren het octrooi Variable user interface based on document access privileges toegewezen. Dat blijkt uit de publicatie daarvan op de website van USPTO. Het octrooi beschrijft een methode om te bepalen of en in welke mate gebruikers een document te zien krijgen afhankelijk van ‘toegangsprivileges’, bijvoorbeeld op basis van geografische gegevens.

„Lezers [van een boek op Google Books] in de Verenigde Staten kan „gedeeltelijke” toegang tot een document gegeven worden, terwijl lezers in Canada „volledige” toegang tot het document krijgen”, aldus het octrooi. Met geografische beperkingen kan Google rekening houden met auteursrechten die per land variëren. Ook is het niet ondenkbaar dat boeken die in sommige landen verboden zijn (zoals in Nederland en Duitsland Mein Kampf) in andere landen wel beschikbaar wordt gesteld.

Wel of geen toegang op basis van waar je surft, wordt nu vooral gebruikt door (veelal Amerikaanse) televisiezenders. Zo zijn op Hulu.com afleveringen van onder meer 30 Rock (NBC) en Family Guy (Fox) alleen te zien voor kijkers in de VS. Alleen met ingewikkelde technieken die het unieke IP-adres van een pc verhullen is het zogeheten geoblocking te omzeilen.

Gepubliceerd op 17 februari 2010 in NRC Handelsblad.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s