Next question, nrc.next

Kan je vanuit de ruimte de aarde horen draaien?

Next question

Kort na elkaar kreeg de redactie twee vragen over de ruimte. Erik Heringa uit Amsterdam wil graag weten of je de aarde zou kunnen horen draaien, als er geluid in de ruimte zou zijn. En Maarten de Kruijf uit Nieuw Vennep is benieuwd wat er met je lichaam gebeurt als je in de ruimte overlijdt.

Het idee dat er geen geluid in de ruimte is, klopt niet helemaal. Het grootste deel van de ruimte bestaat inderdaad uit vacuüm, waardoor geluidsgolven nergens heen kunnen. Het geluid in Star Trek van laserwapens van het ruimteschip Enterprise of een voorbijrazende ster „is natuurlijk puur voor de leuk. Dat kun je absoluut niet horen”, vertelt astronoom Remco van der Burg, verbonden aan de Universiteit van Leiden.

Maar de ruimte is niet volledig een vacuüm. Soms kunnen er trillingen plaatsvinden. Zo ontdekten astronomen zeven jaar geleden geluidsgolven die afkomstig waren uit een zwart gat, ongeveer 250 miljoen lichtjaar van de aarde. Ze vergeleken het geluid hiervan met een noot die 57 octaven lager ligt dan de bes.

Maar stel dat je de aarde kon horen? „Geluid is niets anders dan een voortbewegende drukgolf in de lucht. Je zou de seismische golven die uit het binnenste van de aarde komen het karakteristieke geluid van onze aarde kunnen noemen”, aldus Van der Burg.

Dan de overleden ruimtereiziger. Twee jaar geleden beantwoordde deze rubriek al de vraag wat er zou gebeuren als er een gaatje in je ruimtepak komt. Luchtvaartfysioloog Ted Meeuwsen zei toen: „Bij zo’n explosief drukverlies ontstaan er gasbelletjes in je bloed, zoals in cola wanneer je de fles opendraait.”

Maar wat gebeurt er met een dood lichaam nadat iemand bijvoorbeeld uit het ruimteschip is gegooid? „Als het lichaam in een ruimtepak zit, dan zal het behoorlijk lang geconserveerd blijven. Er zullen niet zo snel bacteriën of virussen bij je lichaam komen”, aldus Van der Burg. „Wel zal je lichaam snel bevriezen. Verder komt van de zon uv-straling af, die ervoor zorgt dat de verbindingen tussen atomen kapotgaan. Dan zijn er nog kosmische stralen en stofdeeltjes die met grote snelheid door de ruimte vliegen en op je lichaam zullen inslaan.”

„Als je in de buitenlagen van de aardse atmosfeer wordt losgelaten”, vervolgt Van der Burg, „word je geremd door de luchtweerstand en zal je naar beneden vallen. Tijdens de valpartij loopt de hitte zo hoog op dat je verbrandt. Word je verder buiten de atmosfeer losgelaten, dan maak je als een soort maan baantjes rond de aarde.”

Peter Teffer

Gepubliceerd op 30 november 2010 in nrc.next

Lees ook:

Wie is de baas van de ruimte en hoeveel zweeft er rond?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s