Achtergrond, NRC Handelsblad, WikiLeaks

WikiLeaks lekt onstuitbaar

Ondanks cyberaanvallen, weigerende providers en druk van autoriteiten, blijft informatie van WikiLeaks online. Internet is in principe niet te dichten.

Persfoto Bahnhof

Rotterdam, 6 dec. Een tientallen centimeters dikke stalen deur, twee dieselmotoren uit een onderzeeër en een decor uit een James Bond-film maken een overtuigende indruk: klokkenluiderswebsite WikiLeaks kan zelfs een nucleaire aanval weerstaan. Sinds enkele dagen maakt de website weer gebruik van de Zweedse internetprovider Bahnhof, die data opslaat in de ondergrondse bunker ‘Pionen’, een restant uit de Koude Oorlog. Verscholen onder dertig meter rots zijn de servers van Bahnhof zelfs beschermd tegen een kernbom, beweert directeur Jon Karlung in een opname van een rondleiding op internet. „En anders krijgen ze hun geld terug”, aldus Karlung.

Een fysieke aanval op de computers waar WikiLeaks zijn geheime documenten opslaat, is echter niet waar de klokkenluiders voor hoeven te vrezen. Het gevaar komt vooral uit juridische hoek en van virtuele aanvallen. De afgelopen dagen heeft de site veel weerstaan, maar ook veel steun gekregen.

De voorlopig belangrijkste tegenslag kwam dit weekeinde. Online betalingsdienst PayPal blokkeerde de rekening van WikiLeaks. De website zou, in strijd met de voorwaarden van PayPal, „illegale activiteiten aanmoedigen of faciliteren”. WikiLeaks is afhankelijk van donaties en hoewel alternatieven voorhanden zijn, kreeg het de meeste gelden via PayPal. Volgens WikiLeaks is PayPal „gezwicht voor Amerikaanse druk”, zoals eerder vorige week Amazon. Woensdag stopte deze uitgever met het beheren van WikiLeaks, een beslissing die werd geprezen door de Amerikaanse senator Liebermann, die andere bedrijven opriep ook de samenwerking met WikiLeaks te staken. Ook de Franse server is sinds gisteren offline, na kritiek van de Franse minister van Industrie Eric Besson.

Ook is WikiLeaks herhaaldelijk het slachtoffer van cyberaanvallen. Onbekenden bestoken de servers van de klokkenluiderssite met zogeheten Distributed Denial of Service-aanvallen. Bij een DDoS-aanval wordt een grote groep computers ingeschakeld om tegelijkertijd een website op te vragen, net zo vaak tot die onder de druk bezwijkt. Vaak worden hiervoor andere computers gebruikt zonder dat eigenaren het door hebben. De oorsprong van een DDoS-aanval is moeilijk te herleiden.

Sommige sympathisanten van WikiLeaks hebben echter dezelfde methoden tot hun beschikking. Technologiesite ZDNet meldt vandaag dat het blog van PayPal is getroffen door een DDos-aanval, na een oproep tot een wraakactie van de internetgroep Anonymous.

Het meest behulpzaam voor WikiLeaks zijn de honderden kopieën die sinds kort opduiken. Naast het Zwiterse domein wikileaks.ch zijn de diplomatieke stukken ook te lezen op ruim tweehonderd andere websites, zogeheten mirrors. Zo blijven de ambtsberichten beschikbaar, ook als de originele site wordt uitgeschakeld.

Hiermee maakt WikiLeaks succesvol gebruik van de belangrijkste eigenschap van het internet: het decentrale karakter ervan. Ironisch genoeg is het decentrale karakter ontworpen in opdracht van het Amerikaanse ministerie van Defensie. De Amerikanen moeten nu een manier vinden om hun eigen ontwerp te slim af te zijn.


‘Honderden doodsbedreigingen’

Naast een digitale jacht op de informatie die via WikiLeaks verschijnt, is er ook een fysieke jacht op zijn hoofdredacteur en boegbeeld, de Australiër Julian Assange. Assange verblijft momenteel ergens in Groot-Brittannië. In een chatinterview met de Spaanse krant El Pais zei Assange dat „honderden doodsbedreigingen” zijn geuit richting hem, zijn advocaten en zijn kinderen. Tegen een oud-campagnemedewerker van de Canadese premier, die op tv suggereerde dat Assange zou moeten worden vermoord, is een aanklacht ingediend, meldt The Vancouver Sun. Een suggestie van Sarah Palin wordt door WikiLeaks minder serieus genomen, blijkt uit een Twitterbericht: „Sarah Palin wil Julian laten opjagen als Osama bin Laden – dus hij is zeker tien jaar veilig.”

Gepubliceerd op 6 december 2010 in NRC Handelsblad

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s