Achtergrond, Censuur en controle, Internet & politiek, NRC Handelsblad, WikiLeaks

‘Vijanden’ WikiLeaks aangevallen

Digitale activisten leggen de websites van Visa en MasterCard plat, uit wraak voor het beëindigen van samenwerking met WikiLeaks.

„CURRENT TARGET: WWW.VISA.COM :: WEAPONS (…) FIRE FIRE FIRE!!!”

Oorlogszuchtige taal was er vannacht te lezen op microblogsite Twitter, met vervelende gevolgen voor de sites van creditcardmaatschappijen MasterCard en Visa. De sites waren gisteren uren uit de lucht, nadat cyberactivisten met virtuele wapens de aanval hadden geopend op de „vijanden” van klokkenluiderswebsite WikiLeaks. MasterCard en Visa besloten eerder deze week geen betalingen meer te verwerken die bestemd waren voor WikiLeaks, dat sinds enkele weken geheime Amerikaanse diplomatieke post publiceert. De sites mastercard.com en visa.com waren vanmiddag opnieuw onbereikbaar.

De creditcardmaatschappijen verzekeren dat de rekeningen en gegevens van klanten niet in gevaar zijn gekomen, maar een woordvoerder van MasterCard erkende tegenover de BBC dat online betalingen via de dienst SecureCode zijn verstoord.

De informele groep Anonymous roept mensen op om wraak te nemen op bedrijven en mensen die WikiLeaks en zijn oprichter Julian Assange tegenwerken. Ook de sites van de Zweedse openbaar aanklager en de advocaat van twee Zweedse vrouwen die Assange van verkrachting beschuldigen, zijn tijdelijk platgelegd. De Amerikaanse politica Sarah Palin zegt ook dat haar site is aangevallen. Palin was vermoedelijk een doelwit omdat ze had gesuggereerd dat Assange zou moeten worden „opgejaagd als Osama bin Laden”.

Wie zijn deze digitale activisten? Anonymous komt voort uit het internetforum 4chan. In een e-mailwisseling met deze krant eerder dit jaar schreef een woordvoerder: „Anonymous is niet zozeer een groep als wel een subcultuur, eentje die anonimiteit hoog in het vaandel heeft staan.” Er is geen leiderschap, „wel zijn er bepaalde mensen die harder werken dan anderen”. Onder de naam Anonymous zijn eerder cyberaanvallen gepleegd. Uit protest tegen het plan voor een Australisch internetfilter werden twee overheidswebsites platgelegd, eerder was de Scientologykerk het slachtoffer.

De Britse krant The Guardian citeerde gisteren woordvoerder ‘Coldblood’: „Anonymous steunt WikiLeaks niet omdat we het eens of oneens zijn met de data die ze publiceren, maar we zijn het oneens met enige vorm van censuur op het internet.”

Hoe gaan de activisten te werk? De cyberaanvallen worden uitgevoerd met het computerprogramma ‘LOIC’ (Low Orbit Ion Cannon), dat is ontwikkeld door 4chan-bezoekers. Na het downloaden van het programma vult de aanvaller de plat te leggen website in, die vervolgens met talloze verzoeken wordt gebombardeerd. Om effectief te zijn moeten veel aanvallers tegelijk te werk gaan, daarom worden de aanvallen gecoördineerd via microblogsite Twitter. Afgelopen nacht verwijderde Twitter het profiel dat Anonymous gebruikte (@Anon_Operation), maar al snel doken andere profielen op. De zogeheten distributed denial-of-service-aanvallen zijn in sommige landen illegaal, waaronder het Verenigd Koninkrijk.

De cyberaanvallen gaat veel voorstanders van internetvrijheid te ver. Internetgoeroe John Perry Barlow, ook tekstschrijver voor de band Grateful Dead, zag zich genoodzaakt de acties te veroordelen. Toch wordt hij achtervolgd door zijn eerdere bericht: „De eerste serieuze informatieoorlog is begonnen. Het slagveld is WikiLeaks. Jullie zijn de troepen.”

Peter Teffer

Lees ook: Interview met John Perry Barlow

Gepubliceerd op 9 december 2010 in NRC Handelsblad

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s