nrc.next, Striprecensie, Superhelden

Stripuitgever DC Comics begint 52 strips opnieuw

Justice League 1
Justice League 1

Wie vorige maand het nieuwste nummer van de Superman-stripserie ‘Action Comics’ kocht, stapte in een avontuur met een voorgeschiedenis van 73 jaar. Maar wie deze maand een aflevering koopt leest een verhaal dat helemaal opnieuw begint. Vergeet alles wat je tot en met nummer 904 van vorige maand hebt gelezen: in Action Comics 1 woont Superman nog maar net in Metropolis, heeft Clark Kent nog geen relatie met Lois Lane en is de held nog niet zo geliefd bij de autoriteiten.

Action Comics is een van de 52 maandelijkse superheldenseries van de Amerikaanse uitgeverij DC Comics die deze maand opnieuw bij nummer 1 beginnen. Alle voorgaande verhaallijnen tellen niet meer mee om het zo gemakkelijk te maken voor nieuwe lezers om in te stappen.

Dit artikel als pdf (recensies Action Comics 1, Justice League 1 en Detective Comics 1)

Gisteren verschenen onder meer een nieuwe nummer 1 vanGreen Lantern (waarvan nu in de bioscoop een verfilming draait) en Batman and Robin. Volgende week woensdag zijn Wonder Woman en Batman aan de beurt.

Opnieuw beginnen is niet nieuw in de wereld van de superheldenstrip. Ook DCs aartsrivaal, uitgeverij Marvel Comics deed dat geregeld. Fantastic Four is zelfs drie keer opnieuw begonnen: de eerste keer in 1963, de tweede keer in 1996 en twee jaar later nog eens. Op dit moment verschijnen de avonturen van de helden in een strip genaamd FF. Maar de schaal waarop DC al zijn superheldenstrips nu herlanceert, is nog niet eerder vertoond.

De gewaagde stap van DC was nodig omdat de verkoop van strips in de Verenigde Staten al enige jaren terugloopt. Terwijl de helden om wie het gaat toch mateloos populair zijn in de bioscoop: in 2008 was Batman-film The Dark Knight de bestbezochte film van het jaar, gevolgd door Marvel-verfilming Iron Man 2.

Net als muziek en films zijn al enige jaren de meeste superheldencomics op dezelfde dag van verschijning illegaal te downloaden via torrentwebsites. Het legale alternatief was weinig aantrekkelijk, omdat de meeste maandelijkse series met een vertraging werden gedigitaliseerd. Het meest recente deel dat van de Marvel-serie Astonishing X-Men op de iPad verscheen, nummer 35, is alweer een jaar oud. Daar kun je bij je vriendjes niet mee aankomen. DC maakt nu ook een eind aan die trage digitalisering: elk nieuw nummer van The New 52, zoals DC de nieuwe lancering van de 52 series noemt, verschijnt voortaan op dezelfde dag in digitale vorm als in de winkel.

De vraag is of DC tegen eventuele druk van lezers bestand is. Vijf jaar geleden begon de DC-serie Wonder Woman al eens opnieuw bij nummer 1. Maar toen fans de opeenvolgende reeksen bij elkaar optelden, rekenden ze uit dat deel 600 eraan kwam. Fans stuurden ruim zevenhonderd ansichtkaarten en ze kregen hun zin: Wonder Woman ging terug naar de oude telling en het mooie ronde nummer 600 verscheen.

Wat zal DC over acht jaar doen? Dan zou, volgens de oude telling, Action Comics nummer 1.000 verschijnen.

Recensies

Justice League 1

Het superheldenteam Justice League bestaat uit de grootste helden van DC Comics. In dit nummer ontmoeten Batman en Green Lantern elkaar voor het eerst en schrijver Geoff Johns laat ruimte voor wat speelse noten. „Wat zijn jouw superkrachten eigenlijk?” vraagt Green Lantern bij hun eerste ontmoeting. „Wacht even, je gaat me toch niet vertellen dat je gewoon een vent bent in een vleermuispak?” Het eerste nummer van de nieuwe serie speelt zich vijf jaar geleden af, „in een tijd waarin de wereld niet wist wat een superheld was”. De strip lijkt zich dus te concentreren op de vraag hoe een wereld zonder superhelden zou reageren op de komst van Batman en anderen.

Detective Comics 1
Detective Comics 1

De eerste reactie is: erop jagen. Het verhaal krijgt vaart dankzij de energieke tekeningen van Jim Lee, die tevens mede-uitgever van DC Comics is en verantwoordelijk voor het nieuwe uiterlijk van de superhelden.

40 pagina’s. Prijs: $3,99 (€2,99 voor de iPad-editie)

Detective Comics 1 

De reboot van de serie ‘Detective Comics’, waarin sinds 1939 Batman figureert, omvat – hoe kan het ook anders – een strijd tussen Batman en zijn aartsrivaal Joker. Zelfs wie nog nooit eerder een Batman-strip heeft gelezen, zal de scènes bekend voorkomen. Iets te bekend. Joker die van grote hoogte valt (maar het overleeft), Batman die midden in een gesprek met commissaris Gordon verdwijnt, het is allemaal net even te cliché. Jammer dat schrijver/tekenaar Tony Salvador Daniel niet een frissere herstart heeft kunnen verzinnen voor DCs waardevolste superheld. Maar wie weet gebeurt dat in een van de andere Batman-series.

32 pagina’s. Prijs: $2,99 (€2,39 voor de iPad-editie)

Action Comics 1

Action Comics 1
Action Comics 1

De nieuwe Superman behoudt zijn cape, maar draagt in Action Comics 1 in plaats van de bekende rode onderbroek een spijkerbroek. In de Action Comics-serie begon het allemaal voor Superman in 1938, en de vernieuwde Action Comics 1 lijkt naast alle wijzigingen ook een ode te willen brengen aan die klassieke strip. Superman kan namelijk (nog) niet vliegen, alleen heel hoog springen, net als in de beginjaren van de strip. Maar de nieuwe Superman is een stuk rauwer en botter. Ook lijkt hij minder onoverwinnelijk: in het eerste veelbelovende avontuur zien we hem al bloeden. Dat maakt Superman meteen minder saai.

40 pagina’s. Prijs: $3,99 (€2,99 voor de iPad-editie)

Gepubliceerd in nrc.next op donderdag 15 september

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s