Achtergrond, NRC Handelsblad, Superhelden

Captain Israel beleeft voorlopig geen avonturen

In januari vorig jaar verscheen op de Achterpagina van NRC Handelsblad het artikel ’n Vogel? Vliegtuig? Nee, Captain Israel! Wat is er sindsdien gebeurd met Captain Israel?

Klik hier om als pdf te lezen/downloaden
Klik hier om als pdf te lezen/downloaden

Het had zo mooi kunnen zijn: Israëls eigen superheld. Na publicatie van het eerste nummer van Captain Israel, in januari vorig jaar, verscheen in mei nog een tweede. Daarin vecht Captain Israel met een giftige slang terwijl hij vertelt over de vooroordelen die in de geschiedenis tot gewelddaden tegen het Joodse volk hebben geleid. Hoeveel mensen de strips hebben gelezen is onduidelijk; ze zijn onder meer besteld door Joodse buurthuizen en jongerenorganisaties en online te bekijken.

Het derde nummer zou in het teken staan van een confrontatie met de Verenigde Naties, maar er staat nog geen tekening op papier. Captain Israel heeft al tien maanden geen nieuw avontuur beleefd. „Dat komt omdat ik maar niets hoor van StandWithUs”, vertelt de bedenker van Captain Israel, de Amerikaanse tekenaar Arlen Schumer via de telefoon. Hij heeft de eerste twee edities van de strip geschreven en getekend in opdracht van StandWithUs, een pro-Israëlische lobbygroep uit Los Angeles. Schumer is gefrustreerd over de trage gang van zaken. „Ik wil graag Israël helpen, daarom heb ik Captain Israel bedacht”, aldus Schumer.

Volgens StandWithUs is er niets aan de hand, en komt er gewoon een Captain Israel #3. „Het kost gewoon veel tijd om complex tekenwerk te doen en een professioneel script te schrijven dat historisch correct is”, laat de voorzitter van de organisatie, Roz Rothstein weten via een e-mail van haar woordvoerder. Dat verklaart nog niet waarom de productietijd nu twee keer zo lang is geworden, maar op het verzoek om opheldering verwijst de woordvoerder naar het al gegeven antwoord.

De samenwerking tussen Schumer en StandWithUs liep bij het tweede nummer ook al een deuk op, toen er „filosofische meningsverschillen” waren, aldus Schumer. Rothstein meldt alleen, per e-mail: „Mr Schumer is een ongelooflijk getalenteerde tekenaar. Wanneer we klaar zijn om de nieuwe strip te lanceren, zullen we zeker met Mr Schumer werken. We zijn alleen ongelooflijk druk geweest.”

Omdat hij niet eindeloos wilde wachten, is Schumer op zoek gegaan naar een andere organisatie om zijn creatie uit te geven. Tot nu toe heeft geen van de „tientallen” Joodse organisaties die Schumer heeft aangeschreven interesse getoond. En dat vindt Schumer jammer, want hij heeft nog zoveel ideeën. Zo wilde hij Captain Israel zijn licht laten schijnen op de Arabische Lente. Ook had Schumer het idee voor een verhaal waarin de superheld een Palestijn beschermt, met wie hij in gesprek gaat. Het lijkt er op dat het nog wel even zal duren voordat Captain Israel deze avonturen zal beleven.

Gepubliceerd op donderdag 8 maart 2012 in NRC Handelsblad

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s