NRC Handelsblad, Superhelden

’n Vogel? Vliegtuig? Nee, Captain Israel!

Cover van Captain Israel.
Cover van Captain Israel.

De strijd van Batman, Superman en Captain America tegen het kwaad was de Amerikaanse pro-Israël-organisatie Stand With Us te algemeen. Ze hebben nu een stripheld die voor Israël strijdt.

Er is een nieuwe superheld in Amerika opgestaan, die de tegenstanders van Israël een lesje wil leren: Captain Israel.

In het eerste nummer van het aan hem gewijde stripblad, dat ook online (captisrael.com) is te lezen, zien we Captain Israel zij aan zij vechten met het Israëlische leger tijdens een van de oorlogen die „de herboren natie Israël (…) tegen alle verwachtingen in” won. De klassiek getekende held toont veel gelijkenis met Captain America, de Amerikaanse superheld van wie al sinds 1940 strips verschijnen. Alleen zijn de kleuren van de Amerikaanse vlag vervangen door het blauw-wit van de Israëlische, en in plaats van het ronde rood-wit-blauwe schild van Captain America draagt Captain Israel een schild in de vorm van een davidster.

De strip is een initiatief van de pro-Israël-organisatie Stand With Us, die „vrede wil in het Midden-Oosten door over Israël voor te lichten en desinformatie over het Midden-Oosten-conflict tegen te spreken”. In het verhaal is echter geen enkele ruimte voor de Palestijnse en Arabische kant van het verhaal. De strip meldt wel dat Israël de afgelopen veertig jaar „land heeft teruggegeven dat het rechtmatig had veroverd”, maar niet dat in 1948 meer dan 700.000 Palestijnen zijn verdreven of vermoord. Ook onvermeld blijven de Joodse kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever en de Gaza-oorlog van 2008-2009, waarbij ongeveer 1.400 Palestijnse en dertien Israëlische doden vielen. Het verhaal is gespeend van enige zelfspot.

En dat terwijl de joodse traditie in de Amerikaanse strips van superhelden, waarin ook nog wel wat humor zit, zo groot is. Veel van de belangrijkste stripmakers hebben een joodse achtergrond, zoals Bob Kane (bekend van Batman), Stan Lee (Spider-Man, X-Men), Jerry Siegel en Joe Shuster (Superman) en Will Eisner (The Spirit).

Ook de bedenkers van de Amerikaanse strip Captain America waren kinderen van Joodse immigranten. En ook toen al, in de jaren veertig, werden stripverhalen gebruikt voor politieke doeleinden. Schrijver Joe Simon en tekenaar Jack Kirby wilden met Captain America hun morele verontwaardiging over nazi-Duitsland uiten. Op de bij stripliefhebbers bekende omslag van Captain America Comics 1 (december 1940) slaat Captain America Adolf Hitler al vol op zijn gezicht.

De fictieve ontstaansgeschiedenis van superhelden is bijna altijd beïnvloed door de tijdgeest. Captain America werd geboren uit een geheim overheidsprogramma om van hem een supersoldaat te maken – een verwijzing naar de pogingen van nazi-Duitsland om een Übermensch te creëren. Captain Israel kreeg zijn superkrachten nadat hij het slachtoffer werd van een recente zelfmoordaanslag in Israël, zo is te lezen op de website van tekenaar Arlen Schumer. Een Israëlische wetenschapper redde zijn leven door granaatsplinters in zijn hersenen te transformeren met een microchip, waarmee Captain Israel „de kracht van Samson en de intelligentie van Einstein” kreeg. De datering van deze origin story strookt dus niet helemaal met de deelname van Captain Israel aan een van de Israëlisch-Arabische oorlogen (die waren voor die aanslag). De Israëlische held maakt het nog bonter: hij zou er bij zijn geweest „toen 3.000 jaar geleden de joodse beschaving en nationale identiteit werden gevormd”. Maar daarop wijzen zou waarschijnlijk onderdeel zijn van de lastercampagne tegen Israël – die in de vorm van een giftige slang de tegenstander zal zijn van Captain Israel in deel twee, zo is aangekondigd.

Dit artikel downloaden als pdf.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s