Achtergrond, nrc.next, Superhelden

Welke superhelden werken als journalist?

Opvallend veel superhelden werken in de journalistiek. Het alter ego van Superman, Clark Kent, werkt bijvoorbeeld al sinds zijn eerste strip in 1938 als verslaggever bij een krant. Oorspronkelijk werkte Kent bij de Daily Star, vernoemd naar Toronto Star, maar na enkele jaren werd dat de Daily Planet. (Onlangs nam hij daar ontslag) Zijn belangrijkste collega’s daar zijn Pulitzerprijswinnaar Lois Lane en fotograaf Jimmy Olsen. De krant is vergelijkbaar met een grootstedelijke krant als de Washington Post of de New York Times. Hieronder nog drie helden die in de journalistiek werken.

Spider-Man

Peter Parker, maakt als freelancer foto’s voor de Daily Bugle. Zijn alter ego Spider-Man wordt echter al sinds Amazing Spider-Man 1 (1963) tegengewerkt door de hoofdredacteur van die krant, J. Jonah Jameson. De krantenman gebruikt zijn dagblad als vehikel om te bewijzen wat voor een bedreiging Spider-Man zou zijn voor de stad New York. De sensationele krant is dan vooral te vergelijken met tabloidkranten als deNew York Post en de New York Daily News.

Captain Marvel

De jonge wees Billy Batson verkocht kranten om te overleven. In een strip in 1939 kreeg hij magische krachten, die zich manifesteerden als hij het woord ‘Shazam’ zou roepen. Vervolgens gebruikte hij zijn krachten om als radioverslaggever te werken.

Kuifje

Ook Europese stripfiguren – weliswaar zonder superkrachten – werken als journalist. Kuifje bijvoorbeeld, hoewel Hergé-biograaf Benoît Peeters erop wijst dat we Kuifje eigenlijk nooit aan een verhaal zien werken. Sterker nog: meestal veroorzaakt hij gebeurtenissen. En je ziet hem nooit aantekeningen maken. Blogger Dave Johnson van Mother Jones heeft echter een andere verklaring: Kuifje is ook een gonzojournalist als Hunter S. Thompson.

Update 1 november 2012: een Kuifje-liefhebber reageerde per mail als volgt op dit artikel:

Benoit Peeters heeft het bij het verkeerde eind als hij stelt dat we Kuifje nooit aan een verhaal zien werken. Zie De avonturen van Kuifje in het land van de Sovjets (uitgave Casterman 1999) waar de reporter van de Petit Vingtième op blz 38 tegen Bobby zegt: ,,We moeten naar het hotel terug. Ik moet mijn artikel schrijven voor de krant.”Een paar plaatjes verder zit Kuifje aan tafel met een stapel beschreven papieren en vraagt hij zich af: ,,Zou ik nou genoeg kopij hebben?” Even verder likt hij een enveloppe dicht: ,,Ziezo, dat is gebeurd. Maar hoe krijg ik dat nou op de plaats van bestemming?’ 

Gepubliceerd in nrc.next op 30 oktober 2012, als kader bij het artikel Waarom werkt Superman niet langer bij de krant?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s