Nieuws, NRC Handelsblad, Overige

Verdachte Rwanda-tribunaal uitgeleverd

Parijs, 6 juni. Frankrijk heeft na een lange juridische strijd genocideverdachte Dominique Ntawukuriryayo uitgeleverd aan het Rwanda-tribunaal in Tanzania. Dat heeft het Franse ministerie van Justitie gisteren bekendgemaakt.

Ntawukuriryayo wordt beschuldigd van betrokkenheid bij de massamoord op ongeveer 25.000 Tutsi’s. Tussen 21 en 25 april 1994 werden duizenden Tutsi-vluchtelingen naar een heuvel gestuurd in het district Gisagara in de Zuidelijke Provincie, waarvan gezegd werd dat ze er veilig zouden zijn. Volgens de aanklacht stuurde Ntawukuriryayo, toen onderprefect van Gisagara, soldaten en militieleden om de vluchtelingen te vermoorden.

Ntawukuriryayo werd vorig jaar oktober gearresteerd in het Franse Carcassonne, waar hij sinds 1999 woont. Sinds zijn arrestatie heeft de 65-jarige Ntawukuriryayo geprobeerd zijn uitlevering tegen te houden, maar zowel het Hof van Cassatie van Frankrijk als het Europese Hof voor de Rechten van de Mens verwierpen vorige maand zijn bezwaren.

Ntawukuriryayo was de derde voortvluchtige verdachte die in Frankrijk werd gearresteerd. Begin dit jaar bracht de Franse minister van Buitenlandse Zaken Kouchner een bezoek aan de Rwandese hoofdstad Kigali om de banden opnieuw aan te halen. In 2006 verbrak Rwanda de relatie met Frankrijk nadat een Franse onderzoeksrechter had geadviseerd de Rwandese president Kagame voor het VN-tribunaal te brengen wegens betrokkenheid bij de genocide. De Rwandese regering beschuldigt Frankrijk ervan tijdens de genocide wapens te hebben geleverd aan de toenmalige regering. (AFP, AP, BBC)

Gepubliceerd op 6 juni 2008 in NRC Handelsblad.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s