Nieuws, NRC Handelsblad, Overige

Websites kunnen vraag naar inauguratie Obama niet aan

Rotterdam, 21 jan. De inauguratie van Barack Obama is door Amerikaanse media intensief verslagen via internet. Omdat de eedaflegging om 12.00 ‘s middags in Washington plaatsvond, waren veel Amerikanen op hun werk en niet in de buurt van een televisie.

Bijna alle grote Amerikaanse media, van CNN tot Fox en van Yahoo tot The Washington Post, boden een rechtstreekse videouitzending van de ceremonie aan via hun website. De vraag was enorm. Zo werd tussen 6.00 uur en 15.30 uur lokale tijd de video-stream van kabelzender CNN ruim 21 miljoen keer opgevraagd. De website Akamai.com, die nieuwsconsumptie op internet meet, registreerde op het tijdstip dat Obama de eed aflegde een piek van 5,4 miljoen bezoekers per minuut. Daarmee is de inauguratie het op vier na best bekeken webevenement sinds Akamai in augustus 2005 is begonnen met tellen. Het best bekeken evenement was de verkiezing van Obama 4 november vorig jaar, de andere momenten waren sportwedstrijden.

De scherp toegenomen vraag leidde tot veel haperingen. Veel van de streams liepen seconden, soms zelfs minuten achter op de gebeurtenissen in Washington. Volgens website Keynote waren de veertig populairste websites gisteren vanaf 11.00 uur 60 procent trager dan normaal.

Hoeveel mensen naar de traditionele televisie hebben gekeken is nog niet bekend.

Gepubliceerd op 21 januari 2009 in NRC Handelsblad.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s