Nieuws, NRC Handelsblad, Overige

Paniek om vliegtuig New York

New York, 28 april. Een fotoshoot met een van de twee Amerikaanse presidentiële vliegtuigen heeft gisteren in New York voor paniek gezorgd. De Boeing 747 vloog, onder begeleiding van een F-16 straaljager, vlak langs het Vrijheidsbeeld en riep daarmee associaties op met de aanslagen van 11 september 2001.

Duizenden mensen in Manhattan renden hun kantoorgebouwen uit, de straat op. „Ik dacht dat er een of andere aanval was”, zei een kantoormedewerker tegen The New York Times.

Het ministerie van Defensie wilde nieuwe foto’s van het presidentiële vliegtuig bij Amerikaanse monumenten. „Waarom Defensie een fotoshoot wilde houden in de buurt van de plek van de WTC-catastrofe, gaat de voorstelling te boven”, zei burgemeester Bloomberg van New York.

De Amerikaanse president Obama, die niet in het vliegtuig zat, zou volgens een anonieme bron razend zijn over het incident. Het Witte Huis heeft zijn excuses aangeboden. In een verklaring liet het Witte Huis weten dat het het lokale bestuur van New York en New Jersey op de hoogte had gesteld. Bloomberg zei dat hij pas van de operatie hoorde toen zijn telefoon roodgloeiend stond. De New Yorkse evenementencoördinator die wel van de operatie wist, is op het matje geroepen.

Volgens The New York Times had luchtvaartautoriteit FAA in een memo aan het lokale bestuur en de politie aangeraden het publiek niet te waarschuwen. Wie tot geheimhouding heeft besloten, is niet bekend. (AP, Reuters)

Gepubliceerd op 28 april 2009 in NRC Handelsblad.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s