Internet & politiek, Nieuws, NRC Handelsblad

Senatoren bezorgd over privacy Facebook

Washington, 28 april. Vier Amerikaanse senatoren hebben internetbedrijf Facebook gisteren gevraagd om een recente wijziging van privacyinstellingen te herzien. De politici schrijven in een brief aan Facebook-topman Mark Zuckerberg dat ze bezorgd zijn dat de privacy van gebruikers van de sociale-netwerksite in het geding is.

Vorige week kondigde Facebook aan dat bepaalde gebruikersgegevens – zoals woonplaats, interesses en vrienden – voortaan standaard openbaar is. De vier senatoren, allen Democraten, maken hier bezwaar tegen. „Deze persoonlijke details moeten privé blijven tenzij een gebruiker anderszins besluit”, schrijven ze. Gebruikers kunnen de informatie nog wel beschermen, maar middels handelingen die volgens een van de senatoren, Charles Schumer, „ingewikkeld en verwarrend” zijn.

De politici maken er ook bezwaar tegen dat adverteerders sinds vorige week via Facebook verkregen gebruikersinformatie langer dan 24 uur mogen opslaan. Informatie over de ongeveer 400 miljoen Facebook-gebruikers kan adverteerders helpen om gerichter reclame te maken.

Facebook-topman Ellio Schrage schrijft in een reactie dat gebruikers van de site volledige controle hebben over welke informatie openbaar is.

Schumer heeft mededingingsautoriteit FTC gevraagd om duidelijke richtlijnen op te stellen voor het gebruik van persoonlijke gegevens. Facebook kwam eind vorig jaar al in opspraak door een wijziging in privacy-instellingen.

Senator Franken, een van de andere ondertekenaars, kreeg op zijn Facebook-pagina lof én kritiek. „Hiermee verliest u mijn stem voor uw herverkiezing. Als mensen hun informatie niet op het web willen hebben, moeten ze hun Facebook-account sluiten. Niemand dwingt ze om lid te zijn”, aldus een van de reacties. (Reuters)

Gepubliceerd op 28 april 2010 in NRC Handelsblad.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s