Nieuws, NRC Handelsblad, WikiLeaks

Amerikaanse militair Bradley Manning opgepakt na lekken Irak-video

Rotterdam, 8 juni. Pas op tegenover wie je opschept. Die les heeft de Amerikaanse militair Bradley Manning (22) op een harde manier geleerd. In chatgesprekken vertelde hij openhartig dat hij degene is die onlangs de video-opname van een helikopteraanval in Irak heeft gelekt naar de website Wikileaks. Zijn gesprekspartner, een voormalig hacker, schakelde de autoriteiten in. Het Amerikaanse leger bevestigde gisteren dat de militair twee weken geleden is gearresteerd in verband met de gelekte beelden.

Daarop is te zien hoe vanuit een Amerikaanse helikopter zeker twaalf burgers in Irak werden gedood. Mogelijk wordt Manning aangeklaagd voor het onthullen van staatsgeheimen. Wired.com publiceerde citaten uit de chatgesprekken van Manning met Adrian Lamo, die ooit inbrak in computers van The New York Times. Lamo vond het „geen gemakkelijke keuze” om Manning aan te geven. Manning nam de ex-hacker in vertrouwen en vertelde dat hij ook een video heeft gelekt van een aanval in Afghanistan, alsmede 250.000 diplomatieke telegrammen en een geheim document waarin het Pentagon Wikileaks als bedreiging neerzet.

Wikileaks zegt niet te kunnen bevestigen dat Manning de bron is, maar dat als hij het is, hij „zonder twijfel een nationale held is”.

Gepubliceerd op 8 juni 2010 in NRC Handelsblad.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s