Nieuws, NRC Handelsblad, Superhelden

Proef van Marvel met strip direct op iPhone

Rotterdam, 7 juni. Uitgeverij Marvel Comics verspreidt eind deze maand voor het eerst een strip in digitale vorm op dezelfde dag als de papieren versie in de winkel ligt. De stap wordt gezien als een mogelijke doorbraak voor digitale comics.

Op 30 juni verschijnt Invincible Iron Man Annual nummer 1 gelijktijdig in de winkel en op de iPhone en iPad, zo maakte de Amerikaanse uitgeverij vrijdag bekend. Marvels strips (onder andere Spider-Man, Iron Man en X-Men) zijn al een aantal jaren digitaal beschikbaar. De maandelijks verschijnende vervolgseries komen echter met een vertraging van minstens een half jaar online.

De kleinere uitgeverij IDW Publishing (Transformers) publiceert al langer digitaal op de dag van verschijning, maar dat nu het populaire Marvel experimenteert met het zogeheten „day and date release” noemen bloggers „historisch” en „een Big Deal”.

Amerikaanse stripuitgeverijen kampen net als de muziek- en filmindustrie met piraterij. Op dezelfde dag dat strips in de winkel verschijnen, zijn er al illegaal ingescande exemplaren beschikbaar. Milton Griepp, analist van de stripindustrie, laat per mail weten dat gelijktijdig digitaal en gedrukt verschijnen „noodzakelijk is om filesharing te bestrijden”. Hij schrijft dat uitgeverijen zich moeten richten op de kansen om nieuwe lezers te bereiken in plaats van bang te zijn voor kannibalisme van het papieren product.

Ook in discussies over de toekomst van de filmindustrie wordt een zogeheten „day and date release” genoemd als manier om piraterij tegen te gaan.

Marvel-strips zijn sinds vorig jaar te lezen op de iPhone en vrijwel direct na de lancering van de iPad kwam er een Marvel-applicatie. Vooral de iPad is geschikt voor het digitaal lezen van strips, omdat het formaat overeenkomt met de traditionele comicpagina.

Gepubliceerd op 7 juni 2010 in NRC Handelsblad.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s