Blog, Internet & politiek

Lezen na de lezing in Leiden

Als u een van de gasten was op het symposium Digitaal Netwerken in Leiden, dat heeft u misschien behoefte om meer over het onderwerp te lezen waar ik over sprak. Hieronder een aantal verwijzingen naar artikelen over de invloed van sociale media op politiek en journalistiek.

Onrust + Facebook = revolutie?
Vooral in het begin van de opstanden in Arabische landen zag je veel nadruk op de rol van sociale media. Het tijdschrift Time vroeg zich af: Is Egypt About to Have a Facebook Revolution? Nu was dit niet de eerste keer dat een [vul-nieuwe-technologie-in]-revolutie werd uitgroepen: in 2009 was er al sprake van een Twitterrevolutie in Moldavië en in Iran. In beide landen is daar overigens weinig van over.

In het debat over de politieke kracht van sociale media staan twee boeiende figuren tegenover elkaar, die ik tijdens de lezing heb genoemd. Clay Shirky en Evgeny Morozov. Ik vertelde over Shirky’s boek Cognitive Surplus en de manier waarop sociale media door burgers kunnen worden gebruikt. Bekijk hieronder een mooie lezing van Shirky over Ushahidi en/of lees mijn recensie van zijn boek.

De andere auteur die ik noemde, Evgeny Morozov (lees hier een profiel), was pas nog te gast bij Tegenlicht. En ook van hem staan een aantal lezingen op YouTube, zie hieronder een ervan:

Zorgen sociale media voor meer betrokken burgers?
Daar is vooralsnog geen hard bewijs voor. Het is aannemelijker dat mensen die toch al politiek betrokken waren, ook vaker gebruikmaken van sociale media.

Sociale media en politieke betrokkenheid: geen bewijs voor een verband (De Nieuwe Reporter). Quote:

“(…) hard bewijs dat sociale media daadwerkelijk effectieve instrumenten zijn om betrokkenheid te kweken bij jongeren (of andere doelgroepen), blijft tot dusver uit.”

In reactie op dit artikel verscheen op dezelfde site het artikel Sociale media betrekken burgers niet bij de politiek:

“Er blijken weinig burgers te zijn die aangeven meer politiek betrokken te zijn geraakt door sociale media: ze waren dit al, of ze zijn slechts geïnteresseerd in een specifiek thema. (…) Sociale media zijn geen wondermiddel voor politieke betrokkenheid, politici zullen hard moeten blijven werken aan hun contact met de burger.”

(Nederlandse) politici en Twitter
Veel politici gebruiken Twitter waar het eigenlijk niet voor bedoeld is, namelijk als medium voor eenrichtingsverkeer. Zie daarover ook een verslag van een eerder debat over de invloed van Twitter op journalistiek en politiek.

Oude vs sociale media
Wat moeten de traditionele media met sociale media? Tweets voorlezen op verkiezingsavond? Tweets van politici integraal overnemen? Ik hoor graag jullie mening!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s