Dieselgate

Dieselgate update 4

Op 19 september 2017 verscheen mijn boek Dieselgate. Het onderwerp blijf actueel en nieuwe ontwikkelingen stapelen zich op (lees updates 1, 2, 3). Hieronder enkele van de belangrijkste nieuwsfeiten sinds eind december. Wanneer ze specifiek betrekking hebben op een passage uit het boek, staat dat erbij vermeld.

  • Dé grote nieuwe ontwikkeling sinds de vorige update is de onthulling dat een onderzoeksinstituut, betaald door Volkswagen, BMW en Daimler, uitstootexperimenten deed met apen. De experimenten werd onthuld in de documentaire Dirty Money en vervolgens uitgebreid beschreven in de New York Times. Daags later meldde de Sueddeutsche Zeitung dat de uitstoot van dieselauto’s ook op mensen is getest, met als verschil dat de mensen vrijwillig aan de experimenten meededen. Eurocommissaris Elzbieta Bienkowska vertelde dat de Europese Commissie ‘geschokt’ was. “One has to question the ethical behaviour of the German car industry,” zei ze. Niet alleen het dierenrechtenargument geldt hier, maar ook het feit dat de autoindustrie kennelijk de wetenschap heeft willen beïnvloeden. Volkswagens toplobbyist Thomas Steg moest naar aanleiding van het schandaal met verlof. Ook BMW en Daimler zouden personeel hebben geschorst of overgeplaatst.
  • Volkswagen probeert ondertussen het imago op te vijlen. Volgende maand doet het bedrijf mee aan een evenement in Brussel met als onderwerp ‘Integrity, Transparency and Good Corporate Citizenship’. Ik vroeg de organisatie waarom Volkswagen als partner is uitgenodigd – en niet gewoon als gast. “I take the point regarding opting for a partnership with VW. (…) It was a good way to encourage them to come forward and be part of this open dialogue.” En vorige week meldde het bedrijf vol trots dat het vijftig elektrische auto’s beschikbaar stelde aan de stad Hamburg. (Voor de context: het aantal dieselwagens dat in de EU met sjoemelsoftware was uitgerust was 8,5 miljoen)
  • De Europese Investeringsbank blijft mysterieus doen over de lening van €400 miljoen aan de Volkswagen Groep (VW). Tijdens de jaarlijkse persconferentie afgelopen januari vroeg ik EIB-chef Werner Hoyer hoe mensen de bank nog kunnen vertrouwen – immers wordt het rapport van antifraudedienst Olaf, over wat er mis ging met de VW-lening, niet openbaar gemaakt. Hoyer gaf niet echt een helder antwoord. Europarlementariërs zijn het stilzwijgen inmiddels ook beu en hebben de EU-bank gevraagd om het Olaf-rapport te publiceren. Ondertussen is ook een EIB-lening aan Daimler controversieel geworden. (toevoeging op pagina’s 144-145)
  • Daimler wordt nu namelijk ook beschuldigd van het gebruik van sjoemelsoftware. Zelf zegt het bedrijf dat Bild am Sonntag, dat met de beschuldiging kwam, selectief zou hebben geselecteerd uit documenten. Twee Amerikaanse senatoren eisen echter een onderzoek. (toevoeging op hoofdstuk 5; pagina 247).
  • BMW gaat 12.000 auto’s terugroepen omdat er verkeerde software in was geïnstalleerd die voor te hoge uitstoot zorgde. Bij twee oud-medewerkers van Audi zou een huiszoeking zijn geweest.
  • Over een mogelijke emissiekartel tussen Duitse autofabrikanten is nog weinig nieuws gekomen. Wel maakte de Europese Commissie bekend dat er prijsafspraken waren gemaakt op andere onderdelen in de autoindustrie. Mededingingscommissaris Margrethe Vestager voegde daar aantoe: “En we zijn nog niet klaar!” (toevoeging op pagina 265)
  • Jaren te laat komt de Britse overheid – op weg naar de EU-uitgang – met een plan om te voldoen aan EU-regels over het beboeten van sjoemelsoftware. (toevoeging op pagina’s 91-96)
  • Uit informatie van de Europese Commissie blijkt dat in januari 2018 – ruim twee jaar na het losbarsten van het schandaal – er nog 77.000 VW-sjoemelauto’s in Nederland rondrijden. En zelfs na de softwareupdate blijven de VW-auto’s vies, aldus NRC Handelsblad. Bij een peiling onder consumenten met een sjoemeldiesel uit België, Portugal, Spanje en Italië zei 45 procent dat ze na de update problemen hadden. En een gelekt document dat voorstelt dat de Duitse belastingbetaler meebetaalt aan het schoner maken van dieselauto’s valt niet goed. (toevoeging op pagina’s 224-227)
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s