Interview, NRC Handelsblad, nrc.next, Overige

Interview met econoom Richard Rahn over het einde van contant geld

Mobieltje als portemonnee

De Amerikaanse econoom Richard Rahn voorspelde tien jaar geleden in zijn boek The End of Money and the Struggle for Financial Privacy dat binnen twee decennia papier- en muntgeld vrijwel geheel zou verdwijnen.

We zijn halverwege. Voltrekken de ontwikkelingen zich zoals verwacht?

„Ik gaf in het boek veel aandacht aan smart cards [oplaadbare kaarten met een microchip, bijvoorbeeld Chipknip, red.]. Ik dacht dat deze een groot succes zouden worden, omdat de gebruiker daarmee meer financiële privacy heeft dan met creditcards. Als ik het boek nu zou herschrijven, zou ik veel meer nadruk leggen op mobiele telefoons. Het is duidelijk dat de portemonnee van de toekomst waarschijnlijk een telefoon of Blackberry zal zijn.”

Hoe betaalt u meestal?

„Mijn rekeningen en hypotheek betaal ik via internet. Mijn creditcard gebruik ik in restaurants, voor vliegtickets en in de supermarkt. Ik gebruik contant geld alleen nog om een taxirit of een krant mee te betalen. Laatst moest ik in Zürich een flesje water kopen met mijn creditcard. Als ik daar nou met mijn Blackberry had kunnen betalen, had ik dat zeker gedaan.”

U schreef ook dat er meer alternatieve betaalmiddelen zouden komen.

„De voortgang waar ik op hoopte, vindt niet zo snel plaats als ik had gedacht. Er zijn wel enkele successen, zoals de frequent flyer programma’s [loyaliteitsprogramma’s zoals Air Miles, red.]. Ik kan met de punten van alles kopen, zelfs een televisie. Het is bijna een parallelle munteenheid. En het mooie is dat er in de VS geen belasting op wordt geheven. Nu is het niet zo gek dat Congresleden dat nog niet hebben doorgevoerd. Die vliegen namelijk elk weekeinde terug naar hun kiesdistrict.”

U pleit vooral voor digitaal geld, omdat dit moeilijker te belasten zou zijn. Komt dat voort uit uw ideologische wens voor een kleine overheid?

„Ik zie mezelf niet als een ideoloog, maar als een empirist. Ik kijk naar de feiten. Hoe groter een overheid is, hoe slechter die overheid het geld besteedt. Overheden verspillen ongelooflijk veel geld.”

Peter Teffer

Gepubliceerd op 2 juni 2009 in nrc.next en op 4 juni 2009 in NRC Handelsblad.

Lees ook:

Contant geld in verdrukking (reportage over pinnen in Almere)


Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s